Tentoonstelling

img_5586Veel  belangstelling voor tentoonstelling en presentatie St BarbaraGilde

Zondag 25 maart 2012 was er een tentoonstelling en presentatie van het St  BarbaraGilde in gemeenschapshuis “de Jachthoorn” in Sint Hubert.

Deze dag werd goed bezocht. Er was veel belangstelling voor het gildezilver, de koningsvogel, oude fotoboeken, krantenknipsels en diverse gildeattributen waaronder het nieuwe hoofdvaandel en de nieuwe sjerpen.

Er werd ook een uniek filmpje vertoond van de allereerste Kring-gilde dag in 1934 gehouden in Sint Hubert.

Tevens werd er de mogelijkheid geboden om kennis te maken met het kruisboogschieten. Burgemeester Verheijen, die ook aanwezig was op deze tentoonstelling, en een groot bewonderaar is van het St BarbaraGilde, liet deze kans niet onbenut en waagde een schot.

De week voorafgaande was een delegatie van het Gilde te gast op basisschool “de Schare” om een geschiedenisles te verzorgen over de betekenis van de gildes in het verleden. Er werd aandachtig geluisterd naar de presentatie, gehouden door Wil Dekkers.

Deze tentoonstelling was er niet alleen aandacht voor het folkloristische aspect van het gilde in onze moderne tijd, maar ook voor het sociale aspect in vroeger tijden. Zo lagen er op deze tentoonstelling voor het eerst persoonlijke brieven ter inzage van een weduwe die haar man verloor bij een noodlottig ongeval op een gilde dag in Ravenstein in 1935. Het St BarbaraGilde heeft toentertijd bezittingen moeten verkopen om de weduwe met haar gezin voor de toekomst  schadeloos te stellen.

Een dochter van deze weduwe bezocht afgelopen zondag de tentoonstelling. Het was een ontroerend moment toen zij de dankbrief, van haar moeder aan het gilde, las.

Het sociale aspect heeft het gilde in deze moderne tijd nog steeds hoog in het vaandel staan. Zo is er ook nu nog de zorg voor het begraven of cremeren van de eigen gildebroeders en gilde zusters. Bij ziekte en tegenspoed staat men elkaar bij waar nodig is.

Mocht u naar aanleiding van uw bezoek aan de tentoonstelling of het lezen van dit bericht belangstelling hebben om eventueel lid te worden van het St BarbaraGilde, dan kunt u vrijblijvend een gildeactiviteit bijwonen of contact opnemen met onze voorzitter dhr Martien Strijbosch,  tel: 0485-451617. Of bekijk onze nieuwe website: www.barbaragilde.nl.

Eerst volgende activiteiten:

– vlakboog koningschieten  zaterdag 7 april 2012, in café zaal Difference in Sint Hubert. Aanvang: 20.00 uur.

– openingsceremonie  zaterdag 14 april in cultureel centrum Myllesweerd in Mill. Aanvang: 14.00 uur.

Agenda

Meer informatie over de komende activiteiten vindt u in ons uitgebreide overzicht

08 september 2024
Gildedag Oeffelt

Berichtenarchief
eXTReMe Tracker