Nieuwe Koning St BarbaraGilde Sint Hubert 2013

Zondag 7 juli 2013 trok het St BarbaraGilde voor de 247ste keer in haar bestaan in optocht naar de schutsboom voor het jaarlijkse koningschieten. Divererse foto’s staan in de foto album op de site. Daarnaast staan 54 foto’s op de site van Rini Cornelissen.

De dag werd begonnen met het afhalen van de “oude” Koning Huub Raymakers waarna men in optocht richting kerk toog voor de kerkdienst. Na de dienst trok de stoet naar de kapel om vervolgens de tocht te vervolgen naar het schietterrein. Voor het eigenlijke koningschieten zijn aanvang kreeg had img_2788de 1e deken van het gilde, Dorette Schuurmans, nog een verrassing voor een 5 tal leden. Harie Verbruggen, Pieter Gerrits, Gerrit Nabuurs, Huub Raymakers en Tiny Verberk waren al sinds de heroprichting lid. Dit dertigjarig jubileum werd met een bloemetje onderstreept.

Na de gezamenlijke lunch en ontvangst van ereschutter Pieter Kessels, voorzitter van de beheercommissie HH Hubertus en Barbara parochie uit Sint Hubert, werd de vogel op de paal aangebracht. Met een goed schot werd de vogel uit zijn “lijden” verlost door de ereschutter  waarna de strijd los barste.

Aanvankelijk leek het een lange strijd te gaan worden maar na zo’n 180 schoten veranderde dat plotsklaps. Elke gildebroeder- en gildezuster zagen nu zijn en haar kansen maar bij elke schutter die vanaf dat moment naar de schutsboom liep kon het ook afgelopen zijn.

Met een wel gemikt schot schoot Gerard van Tienen zich tot Koning. Gekscherend zei Gerard dat hij wist waar hij moest schieten want hij had ten slotte de vogel ook vervaardigd. Je moest het noestje raken dan zou de vogel vallen. Achteraf bleek er wel een klein noestje in de vogel te zitten maar deze was door niemand geraakt. Dus ook voor Gerard was het een schot van geluk.

Tijdens de officiële inhuldiging van de Koning werd hem de koningsvogel omgehangen. De koningstitel en de vogel die hij het hele jaar bij zijn optredens zal dragen.      img_2887                  128-2817_img

Het schieten op de vogel (papegay)  stamt uit de Vlaamse tijd, met name in Antwerpen. Destijds werd geschoten op een levende papegaai. Omdat veel zilversmeden in het achterland niet wisten, hoe een echte papegaai er uit zag lijken de meeste koningsvogels op een duif  met een kromme snavel en grijppoten. Met deze wetenschap hebben 2 gildebroeders een zilversmid benaderd met het verzoek een koningsvogel te ontwerpen. Het resultaat is een zeer bijzonder exemplaar geworden. De koningsvogel met vergulde kroon en klauwen is ontworpen en volledig met de hand gehamerd, uit een plaat zilver, door edelsmid Rudie Ariens uit Nijmegen. Het gilde beschikt over een gedetailleerde documentatie  van het ontstaan van dit kunstwerk.

img_2893Na de officiële huldiging trok het gilde in optocht door Sint Hubert om de nieuwe koning aan de inwoners te tonen. Tijdens de tocht werd even gestopt bij de minder goed ter been zijnde moeder van Koning Gerard.

Het bestuur en leden van het St BarbaraGilde feliciteren Gerard van Tienen met zijn koningstitel en wensen hem een geweldig koningsjaar. 

Het volgende optreden van het St BarbaraGilde is op  6 oktober 2013 tijdens de Barbaraviering in Sint Hubert.

Heb je interesse in het gilde gebeuren meld je dan via deze site aan om lid te worden van het St BarbaraGilde  uit Sint Hubert

Agenda

Meer informatie over de komende activiteiten vindt u in ons uitgebreide overzicht

04 mei 2024
Dodenherdenking Mill

12 mei 2024
Mariaviering

19 mei 2024
Koning schieten

23 juni 2024
Gildedag Haps

08 september 2024
Gildedag Oeffelt

Berichtenarchief
eXTReMe Tracker