Hou je “taai”

Beste gildebroeders en gildezusters,

Net als onze overige activiteiten kon de Barbaraviering helaas ook niet doorgaan. 4 December is de naamsdag van de H. Barbara. Daags voor de heilige Nicolaas, die wij allemaal kennen als Sinterklaas. De H. Barbara en de H. Nicolaas leefden beiden heel lang geleden in Klein Azië. Zij zullen elkaar wel nooit ontmoet hebben want in die tijd speelde het leven zich voornamelijk af in en om het huis. Van verre reizen was toen nog geen sprake. De legende vertelt dat Barbara van Nicomedië werd opgesloten in een toren zonder te weten wat de toekomst haar zou brengen. Dit was weinig goeds. Vele jaren later wordt zij vereerd als een van de helpsters in nood en is zij de beschermheilige van velen, waaronder schutters en gilden.

In deze soortgelijke omstandigheden leven wij nu ook. Soms ver van elkaar en veelal verstoken van onze fijne en gezellige onderlinge contacten. Een groot gemis in deze wonderlijke tijden. Bij ziekte of andere problemen stonden wij, gildebroeders en gildezusters, elkaar gewoonlijk bij. Hoe anders is dat nu in een tijd waarin we elkaar nauwelijks kunnen ontmoeten. Dat gesprekje of dat o zo bemoedigende schouderklopje blijft nu achterwege. Dat is jammer ja maar er blijven nog altijd dingen die we nog wel kunnen doen. Het vraagt alleen wat meer creativiteit van ons allemaal. Maar een gilde kan dat! Het houdt zich overeind in moeilijke tijden en beschikt over een grote veerkracht.

Onze beschermheilige St. Barbara helpt ons daarbij. In de meer dan 300 jaren dat wij haar op haar sterfdag vereerden, steekt zij ons nu de helpende hand toe. In dit voor velen moeilijk jaar 2020 maakt zij de verbintenis met de H. Nicolaas. En daarmee zorgt zij voor een lichtpuntje in de donkere dagen.

Een kleine attentie, iets lekkers, gewoon het er zijn voor elkaar maakt deze tijd wat draaglijker. Wij wensen iedereen vele lichtpuntjes en een goede gezondheid toe.

Fijne feestdagen en …

HOU JE TAAI
Bestuur St. BarbaraGilde Sint Hubert

Agenda

Meer informatie over de komende activiteiten vindt u in ons uitgebreide overzicht

23 juni 2024
Gildedag Haps

08 september 2024
Gildedag Oeffelt

Berichtenarchief
eXTReMe Tracker