Het St BarbaraGilde plant rode jubileumbeuk.

Met vereende krachten plantten de leden van het St BarbaraGilde zaterdagmiddag 18 maart 2017 rond 15.00 uur de jubileumboom op het plukveld tussen de Past Jacobsstraat en de Kievitdwarsweg. Voor Sint Hubert een mooie locatie waar de boom volop ruimte heeft om uit te groeien tot een volwaardige boom.

Waarom de rode beuk?

De beuk is een boom met een statig karakter. Met zijn robuuste verschijning kan hij zich eeuwenlang overeind houden en staat hij symbool voor:

– standvastigheid en waakzaamheid

– warmte en troost

– wijsheid en aandacht

– creativiteit en doorzettingsvermogen

– vrouwelijkheid en zorgzaamheid

Gedurende een hele lange tijd weet je wat je aan zo’n boom hebt. Hij staat daar met al zijn pracht te schitteren in de zon, blijft overeind in weer en wind en kan de krachtigste storm doorstaan. Hij zorgt voor bescherming van mens en dier, biedt een mooie plek aan vogels om zich te nestelen en te zorgen voor nieuw leven. Generaties lang. Een boom om van te houden!

Maar wat is nu toch de link met ons gilde? Waarom planten wij deze prachtige boom?

Dat is heel eenvoudig, er zijn heel veel overeenkomsten.

-De standvastigheid en waakzaamheid herkennen wij in het knokken om te blijven voortbestaan, ook in moeilijke tijden. Daarbij waakzaam blijven dat ons gilde geen langzame dood zal sterven en blijven proberen te zorgen voor nieuw leven binnen het gilde.

-De warmte en troost staat voor hoe wij met elkaar en de ons omringende gemeenschap omgaan. We bieden warmte en troost aan iedereen die het nodig heeft in goede en in slechte tijden.

-De wijsheid en aandacht herkennen wij in het goed om ons heen kijken en luisteren, oren en ogen de kost geven en weten wat er leeft onder de mensen. En dat vertalen naar nieuwe inzichten en plannen om oplossingen te bedenken voor problemen en het ontwikkelen van nieuwe ideeën die voor de mensen om ons heen het leven aangenamer kunnen maken.

-Creativiteit en doorzettingsvermogen blijven actueel binnen ons gilde. We blijven continue werken aan de uitstraling van het gilde, aan de kostuums en attributen en aan alle rituelen die bij ons gilde horen. We blijven ons op maatschappelijk en sociaal gebied profileren om ons aanzien te vergroten. Met weinig leden zetten wij de schouders eronder en gaan door!

-De vrouwelijkheid en zorgzaamheid van de beuk zien wij terug in het gracieuze aanzien van de beuk en zijn breed uitgespreide takken. De vrouwen die de laatste jaren weer mogen toetreden tot de gilden zorgen voor een breed scala aan aspecten binnen het gilde. Zij zorgen mede voor de sociale verbondenheid van de gildeleden onderling bij vreugde en verdriet. Zonder vrouwen geen gilde is er ooit gezegd. Maar dat laten we graag in het midden….

We kunnen vanaf nu beter zeggen…zonder beuk geen gilde!  Foto reportage

Agenda

Meer informatie over de komende activiteiten vindt u in ons uitgebreide overzicht

23 juni 2024
Gildedag Haps

08 september 2024
Gildedag Oeffelt

Berichtenarchief
eXTReMe Tracker